Kommande event

11 år av goda råd från Martina

oktober 25, 2021
Image

Martina Schmidt Detlefsen har arbetat som rådgivare på J-O Brink i 11 år men när hon tänker tillbaka är det svårt att förstå att det gått så lång tid.

Hon konstaterar att det känns som att tiden gått väldigt snabbt men också att det varit lärorikt och intressant att få följa de förändringar som skett i branschen sedan hon började.

Något jag minns väl från den första tiden är att det var mycket resande. Jag fick se otroligt många gårdar och platser i Sverige och Norge och lära mig mycket om kor, utfodring och vikten av att lyssna på människor. I början var det väldigt mycket fokus på mixens kvalitet, foderråvaror och att guida kunden till att förstå Keenansystemet, som det kallades då. Ett systematiskt sätt att fodra sin besättning.

Martina fortsätter sin historia med att berätta hur hon själv först kom i kontakt med Keenan när hon arbetade på Jällaskolan i Uppsala. De hyrköpte en Keenan Klassik 17 och lade om till fullfoder, en lärorik process för den blivande rådgivaren.

– Jag kunde ingenting om den kemiska biten då men lärde mig otroligt mycket av att gå med Jan-Ove och dåvarande rådgivaren Martin Börjesson på gårdsbesöken. Vid ett tillfälle var professor David Beaver med på besöket. Han fick mig att inse vad mixkvalitet egentligen är.

Det var ofta problem vid kalvning och mycket mastit hos korna. Med fullfoder och den nya Keenankunskapen minskade problemen och Martina oroade sig mindre för eventuella komplikationer när hon åkte hem efter att en ko hade kalvat.

Viktigt att växa med sin roll

Sedan första mötet har David Beaver varit en inspiratör för Martina i rollen som rådgivare. Även Anthony Hall och Martin Kavanagh som fanns tillgängliga från Keenan internationellt redan från start har genom åren kommit med mycket bra input. Hon poängterar att hon lärt sig mycket av många och med tiden blivit allt snabbare på att upptäcka de flaskhalsar som kan ställa till det för gårdarnas produktion.

Det gäller att vara uppmärksam och förstå att nya flaskhalsar alltid kommer att finnas. I Martinas fall har det blivit till en sporre, ett sätt att se den faktiska utvecklingen, istället för att se det som ett bakslag när nya problem uppstår.

– Det är ju först när man hittar nya begränsningar att bemästrasom man kan veta att man är på väg åt rätt håll, säger hon med självklarhet i rösten.

Rådgivarens arbete handlar om att dela med sig av kunskap och Martina försöker regelbundet nätverka med branschkunniga människor för att hålla den egna kunskapsbanken aktuell. Det är mera kokomfort, byggnader, besättningshälsa och management idag än förr och hon nämner Martin Kavanagh, James Drackley, Gordie Jones, Karl Burgi och Cat Berge som självklara mästare inom dessa områden.

Kanske världens bästa jobb

Martina trivs som rådgivare och att det gått 11 år känns bara bra. Hon har hunnit skaffa sig gedigen erfarenhet som skapar trygghet när hon står inför nya utmaningar hos en kund. Ett annat stort plus med jobbet är variationen i arbetsdagarna och att hon får se och uppleva så mycket.

– Det finns så många platser som är vackra som jag passerar på vägen till och från gårdarna. Jag har alltid gillat att åka från Fjärås till Sätila under en solig dag. Vägen är kurvig och kul och man får sällskap av sjön Lygnern, som glittrar så fint i solljuset.

Intresse- och kontaktformulär

Namn
Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Google Sekretesspolicy och Användarvillkor gäller.
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.