Kommande event

HALLÅ, Linda Abrahamsson och Henrik Markström på Helima Lantbruk, Skellefteå

december 30, 2021
Image

Vad har ni för strategi för er mjölkproduktion?

– Vi ligger inte högst i mjölkmängd utan vår strategi är att våra kor ska må bra och på så sätt ligga på en stadig produktion under lång tid. Vi slipper kostnader för rekryteringar och veterinär. Det går att pressa korna att mjölka mer, men det är en kortsiktig lösning då det ofta resulterar i hälsoproblem som kalvförlamningar och mastit. Vi har 1% mastiter om året och veterinärkostnader på 7 öre per kg mjölk, säger Linda.

Varför har ni valt KEENAN foderblandare?

– För oss är fullfoder det naturliga sättet att utfodra kor, men även strukturen på mixen har en väsentlig betydelse för att våmmen ska må bra. Många mixervagnar gör en gröt av fodret och det är därför vi alltid har använt KEENAN foderblandare, säger Linda.

– Foderblandaren kräver även väldigt lite underhåll samt att den har lågt effektbehov. Gården där vi tidigare var anställda använde också KEENAN foderblandare, säger Henrik.

Ni har även J-O Brink rådgivning?

– Ja, vår rådgivare, Marie Kolm, är på plats 7 gånger om året. Det är nyttigt att ha någon som ser med andra ögon och är närvarande. Över telefon fungerar det inte, eftersom det många gånger handlar om att se besättningen på plats. När Marie är här tar hon tid på sig att titta på hur djuren mår. Är det något som felar letar hon efter roten till problemet. Hur ser gödslet ut, fungerar magarna som de ska? Hur är fodrets kvalitet? Hur står djuren uppstallade? Behöver vi justera foderstaten? Och annat som påverkar djurens produktion och hälsa, säger Henrik.

Fullfodermixen på Helima Lantbruk består av:

Vete helsäd 6,7 kg ts per ko och dag, 7 kg ts ensilage, inköpt kornkross, proteinkoncentrat, halm, kalk, salt och mineral.

Intresse- och kontaktformulär

Namn
Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Google Sekretesspolicy och Användarvillkor gäller.
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.