Kommande event

Lärorika misstag och gamla sanningar

oktober 28, 2021
Image

Robert Nilsson, nötrådgivare på HK Scan Agri, har arbetat i Ryssland i två decennier. Här ger han sin syn på skillnaden mellan ryska och svenska lantbruk, bakslag, gamla sanningar – och lite till.

Robert Nilsson har många positiva tankar om svenska lantbrukare: de är tekniskt duktiga, kunniga och ambitiösa – och de jobbar lite för mycket.

– Ibland hinner de inte få näsan över vattenytan och se vad som egentligen behöver göras, strategiskt sett. De producerar mycket mjölk, men när enheterna växer kommer andra utmaningar. Högre krav kommer att ställas på både bonden och rådgivaren, säger Robert. Han betonar att det är viktigt med ett holistiskt synsätt, att arbeta förebyggande och att alltid utgå från djurens behov – en utmaning för många.

– När företagen växer och djuren blir fler, då är det viktigare än någonsin att se till att de håller sig friska, säger Robert.

Sverige vs Ryssland

När det gäller skillnaderna mellan Ryssland och Sverige lyfter han bland annat yrkesstoltheten, byråkratin och vädret.

– I Ryssland älskar man sina bönder, det är tacksamt och smidigt att vara bonde där. I Sverige ställer Jordbruksverket krav och länsstyrelsen kontrollerar. Men här finns också tillgång till fantastisk service som ger trygghet.

I Ryssland får man hitta sin egen rådgivare. Även vädret skiljer sig, Rysslands fastlandsklimat innebär större variationer och utmaningar, summerar Robert.

Livets skola

Robert Nilsson varken räds eller skäms över att göra fel, han är prestigelös och ser misstag som ett sätt att lära. Dessutom är inte pengarna det viktigaste.

– Det är bakslagen som har gett mig mina kunskaper. Slå inte av på takten med åren, sluta aldrig vara nyfiken, uppmanar han. Han menar också att det är viktigt att utmana gamla sanningar.

– När jag kom till Ryssland visste jag inte så mycket om biologi, jag fick lära mig den hårda vägen, och upptäckte att man alltid måste testa. Är sanningen sanningen? Om inte, så får man en ny sanning. Ett exempel är sur våm som jag verkligen fick se effekten av, det var en oerhörd lärdom, säger Robert.

Roberts tips till lantbrukare

  • Ta plats och vart stolta
  • Ifrågasätta sanningar och hitta nya vägar
  • Använd er av duktiga konsulter – t.ex. J-O Brink.
  • Livet är inte bara lantbruk. Se till att komma bort lite ibland, det gynnar alla!

Så bygger du ett bra team

  • Lojalitet
  • Tydlighet
  • Utbildning
  • Ärlighet

Intresse- och kontaktformulär

Namn
Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Google Sekretesspolicy och Användarvillkor gäller.
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.