Kommande event

Vikten av en plan

oktober 28, 2021
Image

Att planera långsiktigt och tänka helhet – det är vägen till framgång.

David Kammel, specialist på bland annat lantbruksbyggnader och kokomfort, har koll och berättar mer.

I avsnitt 15 av J-O Brinks podd Kosnack berättar David Kammel, från Wisconsin i USA, om vikten av att planera sina byggnader och att satsa på kokomfort. Han har besökt en rad lantbruk i Sverige och summerar sina intryck:

– I Sverige är man generellt sett bra på modern teknologi och lever upp till dagens standard för kokomfort, till exempel när det gäller ventilation och design, säger David Kammel.

Rätt från start

I sitt arbete möter han lantbrukare som behöver hjälp med hur de ska tänka kring utveckling och expansion. Många har planerat för kortsiktigt eller inte alls, menar han.

– Det gäller att ha en plan, att tänka rätt redan från start. Annars finns risken att man satsar snett i första steget, att saker hamnar på fel ställe, utan tanke på tillbyggnad, fler kor, större förvaringsutrymmen med mera, säger David.

I praktiken handlar det om att David tillsammans med lantbrukaren tar fram ett dokument där de sammanställer allt i olika steg – platser, byggnader, mjölkningssystem med mera.

– När jag kommer tillbaka, kanske några år senare, när lantbrukaren ska ta nästa steg – då finns det en färdig plan. Det minimerar risken för misstag och meningslösa förändringar som bara kostar pengar, förklarar David.

Samtidigt är det viktigt att känna till sina begränsningar, till exempel de ekonomiska och fysiska – som utrymmen, vägar och tomtgränser. Platsen är alltid utgångspunkten. Lika viktigt är det att veta vad man har för mål. Bygger man för 1000 eller 2000 kor?

Allt hänger ihop

David Kammel definierar kokomfort som ett system som tillåter kon att uttrycka sin genetiska potential. När komforten är god mår korna bra och då producerar de mer mjölk.

– Det kan handla om att maten håller hög kvalitet, att det finns plats vid foderbordet och plats att vila. Det krävs inte så mycket för att bygga in kokomforten i planen. Men det ger väldigt mycket, säger David.

Han betonar att lantbruket består av många olika system som hänger ihop. Alla delar måste samverka för att helheten ska fungera.

– Ett exempel är om det inte finns ett särskilt utrymme där korna kan kalva i fred, då kan det påverka hela besättningen negativt, säger David.

Med andra ord, produktionen är inte starkare än sin svagaste länk.

Intresse- och kontaktformulär

Namn
Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Google Sekretesspolicy och Användarvillkor gäller.
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.