Kommande event

J-O Brink och Hencol i nytt samarbete

november 17, 2021
Image

Tillsammans med AgTech-bolaget Hencol vill vi skapa nya förutsättningar för svensk nötköttsproduktion.

Ett helt nytt erbjudande har tagits fram där Hencols innovativa teknik integreras med J-O Brinks rådgivning. Lantbrukaren hyr sin utrustning som består av en vågstation och managementsystemet Live-Stock Planner, vilket är utvecklat tillsammans med köttproducenter i Sverige.

– Vi vill ge nötköttsproducenter tillgång till sin produktionsdata och kunna analysera den i realtid, precis som mjölkproducenterna har kunnat under en längre tid. Möjligheterna att påverka sin pågående produktion, göra nödvändiga förbättringar och påverka utfallet blir nu möjligt, berättar Peter Samuelsson, kundrådgivare på Hencol.

– Vi har känt att på mjölksidan så har vi räknat foderstater och vi vet exakt vad korna äter, precis vad de mjölkar, vad proteinet i mjölken är, det vill säga att vi har full kontroll. På köttsidan så gör vi egentligen samma sak på fodret, men vi har inte vetat exakt hur de växer innan de är slaktade. Bara det, att kunna mäta det exakta resultatet av utfodringen, blir spännande. Sedan tror jag det finns massor med andra spännande länkar till slakteriet och slaktvikter, säger Jan-Ove.

– När kunderna pratar om vågens fördelar nämner de framför allt att det finns mycket olycksrisker vid vägningen. Det kan hända mycket med stora och ohanterade djur, speciellt tjurar. Det är en del i det hela, en annan viktig del är att veta hur djuren svarar på foderstaten och om de växer som de ska. Slaktprognosen ger en förutsägbarhet och därmed ett bättre samarbete med slakterierna berättar Peter.

– Nyligen var vi ute och besökte gårdar för att möta kunder som använder vågen, för att se hur det fungerar på gårdsnivå. En köttproducent berättade att trots lång erfarenhet, behövde de ändå vara två personer för att väga djuren och det kunde ändå vara en felmarginal på 20-30 kg beroende på om tjurarna ätit precis, druckit, våmfyllnaden etcetera. Med den automatiska Hencol-vågen skötte djuren vägningen själva och väger sig flera gånger om dagen. Det gör att statistiken blir riktig eftersom man får många fler vikter.

Köttproducenten berättade också att arbetsmiljön nu är bättre i och med att riskmomentet nu är borta och det är mycket lugnare i stallet eftersom djuren slipper bli stressade, berättar Jan-Ove och fortsätter:

– Lantbrukaren upplevde också att systemet är enkelt att använda eftersom det är en webbtjänst. Bland annat blev det enkelt att göra sina urval, till exempel om djuren går på bete, det var bara att ta upp mobilen, läsplattan eller datorn för att se hur vikterna ser ut. Det var mycket spännande att höra lantbrukarna berätta om skillnaderna innan investeringen i vågen och efter.

– Det finns en synkronisering mot Centrala nötkreatursregistret (CDB). Djurägaren upprättar en fullmakt till Hencol och CDB läser informationen varje natt så att antalet djur stämmer i stalljournalen, vilket förenklar vid en kontroll, berättar Peter.

– Ny teknik ska löna sig. Men bara för att man investerar i ny teknik blir produktionen inte automatisk mer lönsam. Det är viktigt att integrera och använda tekniken på rätt sätt. Genom att tillföra rådgivning med experterna på J-O Brink, kan vi nu tillsammans erbjuda lantbrukare både modern teknik, analys, råd, åtgärder och uppföljning på ett helt annat sätt, avslutar Peter och Jan-Ove nickar medhållande.

Intresse- och kontaktformulär

Curabitur lobortis id lorem id bibendum. Ut id consectetur magna. Quisque volutpat augue enim, pulvinar lobortis nibh lacinia at. Vestibulum nec.

Namn
Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Google Sekretesspolicy och Användarvillkor gäller.
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.