Kommande event

Klövverkning– Ett hantverk på Risens Lantbruk

december 31, 2021
Image

Henrik Einarsson, förman vid Risens Lantbruk AB, verkar korna själv.

På Riesens Lantbruk har man anammat funktionell klövverkning där man arbetar förebyggande genom att upptäcka bristande klövhälsa innan det blir ett problem. Allt för att minska konsekvenserna längre fram, som både kan bli kostsamma för lantbrukaren och smärtsamma för djuren.

Den funktionella klövverkningen bygger mycket på kvaliteten vid verkningen av varje ko, snarare än att hinna med så många som möjligt. När Henrik ska verka börjar han med att titta på längden på klöven. Sedan slätar han till klöven på undersidan med fräsen så att det inte finns någon puckel där. Efter det börjar han att ta fram på tån på klöven och sidorna fram, för att få rätt vinkel. Nu är det dags att skåla ur hålfoten och kontrollera om lättklövarna behöver kapas. Henrik arbetar mycket med kniv eftersom frässkivan lätt kan ta för mycket.

Det räcker med ett par millimeter för att verkningen ska bli felaktig och kon ska behöva klossas. Han använder sig av både höger- och vänstereggade knivar för att det skall vara lätt att skära både uppifrån och nedifrån i de vinklar som passar.

– Till en hel dag krävs det nästan 15 knivar, men de knivar jag använder går lätt att slipa om och om igen och de blir som nya varje gång, berättar Henrik.

– Jag börjar lite försiktigt och känner med fingret hur djupt man kan gå. Det beror ju på hur tjock sulan är. Man får ta lite åt gången. Fördelen med kniven är att jag kan arbeta på en mindre yta jämfört med fräsen. Med fräsen hade urskålningen blivit mycket grundare, säger Henrik och fortsätter:

– Här ser man att den urskålade hålfoten fortfarande är kvar efter förra verkningen. Jag vill att den ska finnas kvar, då det innebär att hon har fått en tryckavlastning ända sedan föregående verkning fram till idag. Det är ca 110 dagar sedan förra verkningen. Kon som är uppe i verkstolen ska sinläggas, säger Henrik.

Kornas klövar ses över mellan 120 och 140 dagar in i laktationen. Men det är viktigt att där emellan ta upp korna i verkstolen så snart man ser ett ändrat rörelsebeteende hos kon. Nästa ko i verkstolen har Henrik sett hälta på samma morgon och hon är svullen i foten.

– När en hälta visar sig är det viktigt att kontrollera felet direkt. Man hittar nästan alltid någonting, ibland visar sig bölder och klövsulesår. Just den här kon har en blödning i klövsulan. Att åtgärda problemet snabbt, innan det blir värre, har man mycket att tjäna på. Många kor går alldeles för tidigt på slakt på grund av felaktig verkning eller att man inte har gjort något alls åt problemet, säger Henrik och ser lite bekymrad ut.

En annan ko har en klövspaltsinflammation som åtgärdas genom att tvätta med Jodopax och sedan lägga på ett bandage med kopparsulfat, salicylsyra och Helosansalva.

– Jag börjar med att dra ut ungefär 20 cm bandage, sedan tar jag en rejäl klick med en ”sörja” av Helosan, salicylsyra och kopparsulfat och applicerar den så att jag får upp den i hela klövspalten. Håller i bandaget och virar på. Bandagets kvalitet är viktigare än man tror. Jag väljer ett bandage som har bra limning och som inte ramlar av. Bandaget är gjort av ett tyg som ger jämt slitage, inte skärs söner mellan klövarna och behandlar kon snabbt, säger Henrik.

Kon går sedan med bandaget under tre till fyra dagar och sedan tar Henrik upp henne i verkstolen igen och tar av bandaget.

– Att verka är både kul och lärorikt. Jag känner dessutom att jag har mer kontroll på vad som sker. Jag kan till exempel genom rätt verkning hjälpa kon till välmående efter de förutsättningar man har i stallet, golv, grupper, mjölksystem till exempel, avslutar Henrik.

Intresse- och kontaktformulär

Curabitur lobortis id lorem id bibendum. Ut id consectetur magna. Quisque volutpat augue enim, pulvinar lobortis nibh lacinia at. Vestibulum nec.

Namn
Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Google Sekretesspolicy och Användarvillkor gäller.
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.