Kommande event

Prisbelönt djurskötare lever sin dröm på Gudmundstorp

oktober 27, 2021
Image

Caroline Wedemalm har vunnit 2018 års pris som Årets Djurskötare.

När hon berättar för oss om sin väg till där hon är idag är det en härlig livshistoria vi får ta del av. När Caroline var barn hade hennes morbror en mjölkgård med tjugoåtta mjölkkor, där hon spenderade mycket tid och så småningom började hon jobba på gården under helger och lov.

Morbrodern blev en viktig inspirationskälla och när Caroline skulle välja gymnasieinriktning var valet självklart; 3 år på Strömma naturbruksgymnasium med inriktning jordbruk.

– Det var roligt och lärorikt, kanske allra mest lärorikt under de tjugo veckorna av praktik som ingick i utbildningen.

För det är i det praktiska som Caroline känner sig mest inspirerad och hemma. Direkt efter examen arbetade hon ett halvår på en grisgård i Vara innan hon 19 år gammal spontansökte jobb på Gudmundstorp.

De behövde egentligen ingen ny personal men hon fick ändå komma dit på intervju och tre dagar senare fick hon börja.

– Så blev det och efter en månad hade de insett att jag behövdes och jag blev kvar. Det är 13 år sedan nu, säger Caroline med ett leende.

Självständigt arbete och en dröm som blev sann

På de 13 åren har gården utvecklats på många sätt. Man hör passionen i Carolines röst när hon berättar om korna hon sköter om dagligen och det märks att hon trivs med sitt jobb.

Hon får gehör för egna idéer och uppskattar förtroendet från sina chefer att få arbeta så självständigt som hon gör. På Gudmundstorp finns drygt 200 årskor och man färdigställer i skrivande stund, efter Carolines önskemål, ett kvigstall med bland annat semineringsrum och kalvningsbox.

Gården har en blandad besättning med Holstein och SRB och det är alltid lite tävling om vilka djur som ska bli kvar, då Caroline tycker SRB har bättre fertilitet medan Holstein mjölkar mer. Caroline brinner för avel och vill t.ex. gärna värna om det svenska ursprunget i SRB:s linjer. För att bedriva ett framgångsrikt avelsarbete har man DNA-testat och gallrat hårt och med tiden fått fram riktigt bra avelsmaterial. Ett projekt som drivs är att man lägger in ett femtiotal embryon om året med syfte att öka på processen och få fram bra avelsmaterial snabbt.

– När jag var liten satt jag hos min morbror på gården och läste i en tidning om någon som arbetade som kalvskötare. Det var som en dröm för mig men nu är jag här.

Framgångsrikt byte från blandfoder till fullfoder

För en tid sedan valde de att stänga av roboten på Gudmundstorp. Beslutet föregicks av mycket huvudbry då roboten var en stor investering och utgången av bytet till enbart gropmjölkning kändes oviss. Dessutom var man inte heller helt nöjd med hur roboten funkade.

”När jag var liten satt jag hos min morbror på gården och läste i en tidning om någon som arbetade som kalvskötare. Det var som en dröm för mig men nu är jag här.”

De har inte ångrat beslutet en sekund. Skiftet från individfoder till fullfoder skulle även innebära byte av utrustning när foderstationerna stängdes ner. De testade en Keenanvagn, vilket var en klar förbättring, och stängde ner roboten under en testperiod. Snart såg de en tydlig skillnad på både kornas hull och mjölkmängder som blev allt jämnare. Caroline menar att hon idag bara behöver ta en titt på korna som äter lugnt vid foderbordet för att se förbättringarna med blotta ögat.

– De är alla välnärda och friska och har landat på en ganska jämn nivå nu. De äter mer och i takt med att de äter mer mjölkar de också mer, så vi ser en tydlig skillnad. Hon berättar att också kalvarna utfodras enligt nya rutiner. De får en kalvmix från dag 1 som de tycker mycket om och som sedan gör avvänjningen mycket smidigare. På frågan om vad som är viktigast inom mjölkproduktion svarar hon att det är svårt att ringa in en enda sak som är viktigast när alla delar så tydligt hör ihop med varandra.

– Det viktigaste inom mjölkproduktionen är ju först och främst det djurmaterial du har. Utfodringen bidrar till att du har friska kor och det är såklart även viktigt att fertiliteten är bra. Tillgången till foder och arbetskraften runtomkring… allt är viktigt. Det är ju en lång kedja av saker som ska till för att det ska bli så bra som möjligt.

Inspiration och framtidstro på Gudmundstorp

Caroline inspireras av sin egen vardag. Hon berättar att jobbet är så viktigt att hon ibland refererar till gården som ”hemma”. Det känns som att korna är hennes egna och hon känner sig stolt och glad över att få göra det hon gör.

– Intresset är viktigt, tycker du att någonting är roligt så gör du också ett bättre jobb. Men sedan gäller det att ha ett bra team omkring sig också för att få till alla bitar. Vi har kompetent hjälp på gården av både rådgivare och veterinär.

Irländaren Martin Kavanagh är veterinär och hälso- och sjukvårdskonsult för mjölkkor och arbetar nära tillsammans med ett flertal av J-O Brinks kunder, däribland Gudmundstorp. Tidigare besökte han Gudmundstorp en gång i halvåret för uppföljning och rådgivning om förbättringspotential och nu har t.ex. såväl vattenkar som fläktar och dagsljusbelysning tillkommit i stallet. Caroline ser fram emot att på nytt få besök av Martin under våren.

– Ja det blir kul att visa honom vad som har gjorts på gården sedan sist han var här. Det har ju hänt en hel del, säger Caroline med stolthet i rösten.

Intresse- och kontaktformulär

Curabitur lobortis id lorem id bibendum. Ut id consectetur magna. Quisque volutpat augue enim, pulvinar lobortis nibh lacinia at. Vestibulum nec.

Namn
Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Google Sekretesspolicy och Användarvillkor gäller.
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.