Din varukorg är för närvarande tom!
Nils Johansson: Tveta Lamm & Lantbruk
Från 30 till 700 tackor på en gång
Nils Johansson, Tveta Lamm & Lantbruk, ville leva lammlivet. Eftersom det inte var möjligt att växa i de gamla byggnaderna bestämde sig Nils för att bygga ett helt nytt stall. 2017 gjorde han slag i saken och utökade sin verksamhet från 30-700 tackor – ett jättekliv med andra ord.
Efter ett år av planering sattes spaden i jorden och i oktober 2017 stod stallet klart för installning. Idag finns det ungefär 700 tackor och 1 000 lamm i stallet.
En effektiv verksamhet är nummer ett
När Nils byggde stallet var det absolut viktigaste att det skulle vara rationellt och sänka arbetstiden.
– Vi använder maskin för att strö och mixervagn för foder. Stora krubbor med plats för mycket foder gör att det räcker att fylla på vissa krubbor varannan dag. Det är viktigt med gott om ätplatser så att alla djur får komma till fodret utan stress. Av samma anledning har vi satt in många vattenkoppar, säger Nils.
Kontoret ligger i mitt i stallet så att uppsikten över djuren är god. Utöver detta är gården anpassad för att problemfritt kunna ta in lastbilar och det finns även gott om plats för att lagra foder.
Från balrivare till mixervagn
– Det första året använde jag en balrivare till rundbalsensilage som jag fodrade och strödde med. Det fungerade bra men efter hand så ville jag testa fullfoder på de avvanda och växande lammen eftersom djuren, under den perioden, förbrukar mycket kraftfoder. Med fullfodermixen växer lammen lika mycket trots att det går åt mindre kraftfoder. Jag tycker att djuren är jämna, fina och lugna. Sedan växer vissa lamm fortare än andra, men så är det bara, oavsett utfodring, säger Nils och fortsätter:
– Fördelar med fullfodermixen, förutom att foderkostnaderna sjunker, är att det inte blir något foderspill utan djuren äter alltid rent. Att utfodra manuellt var arbetsamt, slet på kroppen och tog tid. Kraftfoder dammar också mycket. Damm som inte är bra för hälsan att andas in. Nu lägger vi bara allt i mixen.
– Det behövs dock lite känsla för fullfodermixen, som till exempel hur länge maskinen ska gå så att fodret ska få rätt stickighet, hur mycket salt jag ska använda och hur mycket vatten som ska i för att få rätt konsistens.
– När man ska köra ut maten på foderbordet får man också kontrollera så att det inte ligger lamm och sover framför foderbordet. Ligger det ett lamm och sover är det lätt att lammet blir klämt när de andra fåren kommer rusande.
– Sammanfattningsvis blir utfodringen smidigare och billigare, säger Nils.
Utfodring
Alla djuren har fri tillgång till foder. De digivande tackorna utfodrar Nils enbart med riktigt bra grovfoder. Nils använder förstaskörden till digivande tackor och högdräktiga tackor och han har fått en väldigt hög mjölkproduktion på dem. Därför ges inte tackorna något extra kraftfoder. Även de nyfödda lammen får då tillgång till det smakliga grovfodret eftersom de går i samma grupp. När lammen är nyfödda får de färdigfoder i pelletsform som tillägg. När det är dags att gå över till fullfodermixen används fodermjöl istället för pellets. Förutom kraftfoder och ensilage så innehåller fullfodermixen även lite helsädesensilage, salt och mineraler. Ett enkelt recept, med andra ord.
– Genomgående för all utfodring är att fodret håller en mycket bra kvalitet och att lammen, under tillväxten, får tillgång till samma foder hela vägen fram till slakt. Skulle man slarva blir det dyrt i slutänden. Antingen når man inte tillväxtmålen eller så måste man ge extra kraftfoder. Men mer kraftfoder leder ju inte till att de växer från en dag till en annan utan det tar lång tid att komma ikapp, berättar Nils.
Hyr en keenan mixervagn
– Anledningen till att jag valde att hyra mixervagnen av J-O Brink var att det var ett sätt att prova på maskinen istället för att köpa. När man ska köpa nytt eller begagnat så är det inte riktigt alltid givet vad man ska ha för något. Vilken typ av blandare passar min produktion? Behöver jag extrautrustning? Vilken storlek på blandaren ska jag välja? Hade jag köpt en blandare från början så hade jag säkert köpt en för liten och lagt till utrustning som jag inte har användning för. Det är bättre att investera i det man vet att man behöver, säger Nils. En annan fördel med att hyra är att man bara betalar per kilo TS/ dag som dom äter. Att inte betala någonting när man inte använder systemet passar bra här eftersom vi inte har lamm i stallet året runt, utan det är ju under en begränsad period, då är det smidigare att hyra.
Nära målet
Överlag går det bra, men vi har 10 bollar i luften och är man då inte fokuserad och tappar en boll så tappar man plötsligt allihop och man får börja om igen. Det kan gå väldigt snabbt och man förlorar mycket pengar. Så det är fokus som gäller. Idag är Nils inte långt från sitt mål; att leverera 1 200 lamm till slakt. I år räknar han med att leverera mellan 1000 och 1150 lamm.