Din varukorg är för närvarande tom!
Välbesökt kundträff på Gäddeholms gård
Trots att J-O Brinks kundträff egentligen inte skulle dra igång förrän på onsdagen samlades ett antal förväntansfulla besökare på häftiga Steam Hotel i Västerås redan på tisdagen.
Hotellet är beläget i en ombyggd industrilokal och bjuder på en magnifik miljö, med inredning genomtänkt in till varje vrå och med en skyhög trivselfaktor som omedelbart bröt isen.
En av våra föreläsare, Karl Burgi, hade också anslutit tidigt och minglade tillsammans med övriga gäster. Den perfekta starten på vårt stundande event.
Teoripass om klövhälsa inledde kundträffen på Gäddeholms gård
Onsdag morgon inleddes på mysiga Gäddeholms café som ligger ett stenkast från Gäddeholms gård; den välskötta gården med 300 kor, som stod värd för kundträffen denna gång. På caféet fick vi en liten genomgång inför dagen innan Karl Burgi fick ordet. Han är en av världens främsta experter inom klövhälsa och besitter en gedigen erfarenhet av klövvård såväl teoretiskt som praktiskt.
Karl är ursprungligen från Schweiz men har under många år varit bosatt i USA. Flytten dit föranleddes av ett missnöje med hur klövverkarna i Schweiz jobbade och ett beslut att själv skaffa sig en bra utbildning inom området. Karl är noga med att jobbet ska göras korrekt och att man bör fokusera på förebyggande åtgärder hellre än att prata om det dåliga. En halt ko skall helt enkelt kunna gå obehindrat efter en verkning.
Karl arbetar idag i Wisconsin med bland annat kokomfort, golv och forskning, i nära samarbete med kunniga veterinärer. Under teoripasset tog han upp en lång rad viktiga punkter inom klövvård. Han pratade bland annat om hälta och andra klövproblem och gick igenom vad dessa kan bero på. Åhörarna fick tips på hur man som modern lantbrukare kan förebygga klövproblem med relativt enkla medel och hur man kan lägga upp en åtgärdsplan för god klövhälsa. Dessutom pekade Karl på de ekonomiska fördelarna med att arbeta förebyggande och vikten av att sätta in rätt förebyggande åtgärder.
– Jag tycker det är slöseri med pengar att lägga in gummi i skrapgångarna. Jag rekommenderar att man istället lägger gummi där kon behöver svänga, samt i lutningar. På så vis sparar man på klövarna, då själva vridmomentet sliter väldigt mycket.
Teori och praktik gav många aha-upplevelser
Karl Burgis kunskapsspäckade programpunkt gav upphov till många aha-upplevelser. Han tryckte hårt på hur viktigt det är att aldrig tumma på klövhälsan. Bland annat jämförde han en kalvande ko med en formel 1-bil, en jämförelse som kan tyckas lite märklig till en början men som verkligen får fäste när man inser vad han menar.
– Man skulle aldrig sätta på dåliga däck på en formel 1-bil inför ett race. Samma sak borde gälla för korna. På eftermiddagen fick alla deltagare ta del av Karls kunskap i praktiken, när de iförda smurfblå skyddsrockar fick besöka tre olika stationer. Stationerna bestod av en rundvandring på gården ledd av Adam Skure och Ingemar Jansson, en genomgång av vaccinationer av Sebastian Lundin från MSD samt Karls station, där han på ett pedagogiskt vis visade hur den klövverkning han talat om på förmiddagen går till i praktiken.
Fyllda av nya intryck efter en hektisk första dag bjöds vi på trerätters middag i de storslagna lokalerna på Steam Hotel. Efter det sov vi gott för att ladda om inför nästa spännande kundträffsdag, då växtodling på mjölkgårdar skulle stå i fokus.
Växtodling – allt viktigare pusselbit i kretsloppet på lantbruken
Dag två av kundträffen fokuserade mindre på kor och mer på en annan viktig del i dagens lantbruk, nämligen växtodling. Vallodling en central del på de flesta gårdar idag och därför ville vi under kundträffen belysa även detta område.
På Gäddeholms gård finns, utöver mjölkproduktionen, ca 600 ha KRAV-certifierad växtodling, och under denna dag fick vi ta del av en massa intressanta tankar om lönsam växtodling på mjölkgårdar. Föreläsare för dagen var Ulrik Lovang från Lovanggruppen, som berättade hur man ska odla för att uppnå maximal avkastning och kvalitet.
Under hans pass berördes även andra viktiga områden som lönsamhet, odlingsval, ekologiska alternativ, gödsling och bevattning och efteråt var det många av oss som for hem med huvudet fullt av nya idéer och inspiration – precis som vi vill att det ska vara efter våra kundträffar.